Monday, 13 June 2011

ADAM DAN HAWA

Ketika Adam sedang terbaring tidur, lalu Allah mematahkan tulang rusuk Adam sebelah kiri paling bawah, dan lalu diciptakan-NYA pasangan Adam, iaitu Hawa. Dan setelah Adam terbangun dari tidurnya,tiba-tiba dilihatnya seorang wanita cantik telah berada disebelah kirinya.

Lalu Allah S.W.T berfirman kepada Adam: “itulah dia pasangan hidupmu,namanya Hawa, dan bersenang-senanglah kamu berdua dalam syurga ini, tetapi jangan sekali-kali engkau dekati “sajarat”,yakni satu batang kayu larangan”.

Setelah mendengar firman Allah demikian itu, dan melihat kecantikan Hawa, maka Adam tidak tahan hati, lalu ingin merangkulnya, akan tetapi Hawa mengelak dari rangkulan Adam, dan Adam lalu kembali mengadu hal itu kepada Allah dengan berkata:

“Ya Allah, Engkau ciptakan dia untuk pasanganku, tetapi kenapa dia mengelak bila ku dekati???”.

Lalu Allah S.W.T berfirman: “ Ketahuilah hai Adam, walaupun dia (Hawa) Ku-ciptakan dari diri kamu sendiri, namun sifat dan tabiatnya tak serupa Ku-ciptakan dengan sifat dan tabiat kamu, dan jangan sekali-kali kamu berkasar kepadanya, dan hendaklah berlemah lembut dengannya. Pujuk rayulah dia, keluarkanlah kata-kata manis dan gurau senda padanya, tentu dia akan datang kepadamu menyerahkan dirinya”.

0 comments:

Post a Comment