Monday, 3 August 2009

MENGENAL ALLAH SWT YANG MAHA PEMURAH DAPAT MENGHILANGKAN KESEDIHAN

Apabila kecintaanmu benar.
Maka semuanya akan terasa indah,
Dan semua yang berada diatas tanah.
Akan pulang menjadi tanah lagi.....

Allah SWT adalah Tuhan yang paling Pemurah dari yang pemurah dan yang paling Dermawan di antara penderma. Dia menganugerahkan kepada hamba-hambaNya sebelum mereka memohon di atas apa yang mereka harapkan. Allah SWT menghargai satu amal walaupun sedikit dan terus menerus. Dia mengampuni banyak kesalahan dan menghapuskannya. Semua yang ada di langit dan di bumi selalu meminta kepadaNya. Setiap waktu Dia kesibukan tetapi tidak merasa kepenatan sedikitpun untuk beralih dari satu pendengaran ke pendengaran yang lain. Dia tidak pernah berbuat salah dengan banyaknya permasalahan, tidak pernah merasa jemu dengan tekanan permohonan hamba-hamba yang memohon, bahkan Dia mencintai hamba-hambaNya yang memohon dalam doanya. Dia senang diminta, dan Dia akan marah bila tidak diminta.

Dia malu kepada hambaNya, tetapi sebaliknya hambanNya tidak malu kepadaNya. Dia menutupi hambaNya walaupub ia tidak menutupi dirinya. Dia mengasihi hambaNya yang tidak mengasihi diriNya. Tidak ada yang dapat menghilangkan keburukan kecuali Dia. Sesungguhnya, tidak ada yang dapat mengabdikan doa, menghentikan perselisihan kehidupan, menolong dari musibah dan memberikan anugerah melainkan hanya Allah semata-mata.

Allah SWT Dzat lebih luas pemberianNya, lebih banyak kasih sayangNya, lebih dermawan pemberianNya, lebih kuat PerlindunganNya dan lebih cukup hamba yang bertawakkal kepadaNya. Kasih sayangNya kepada hambaNya lebih benar daripada kasih sayang seorang ibu kepada anaknya. Dia lebih senang dengan taubat hambaNya daripada seseorang yang kehilangan unta kenderaan yang membawa makanana dan minumannya di tengah padang sahara yang membinasakan, kemudian manakala ia putus asa untuk dapat bertahan hidup, tiba-tiba menemukan kembali kenderaanNya itu.

Sama-samalah kita muhasabah diri kita kembali selaku hamba yang cuma seketika menumpang dibumi Allah SWT ini...


0 comments:

Post a Comment